BLOG #5
Kakao jest owocem rośliny pochodzącej z tropikalnej Ameryki, zawartym w jagodzie, która może mieć 30 cm długości i której powierzchnia może być gładka lub brodawkowata w miarę dojrzewania owoców.
Kolor zmienia się w trakcie dojrzewania na żółty, czerwony, karmazynowy i zielony w zależności od gatunku. Historia kakao zaczyna się w Meksyku, gdzie ziarna kakaowca mają duże znaczenie społeczne, gospodarcze, religijne i oczywiście kulinarne.
W 1737 roku botanik Linnacus sklasyfikował je między innymi jako rodzaj Theobromacacao, co oznacza „Niebiańskie pożywienie”.
Około 1800 r. kakao dotarło do Afryki, która obecnie jest głównym producentem (Wybrzeże Kości Słoniowej, Kamerun i Nigeria) wraz z Ameryką Południową (Ekwador i Brazylia).
La Engiand w 1847 r. pierwszy batonik czekoladowy został wprowadzony na rynek przez JosephFry, który jest autorem tego przysmaku wytwarzanego przez zmieszanie masła kakaowego, cukru i likieru czekoladowego.
Na rynku istnieje kilka odmian kakao w tym:
• Criollo to najstarsza odmiana kakao, doskonałej jakości, silnie aromatyczna, delikatna w smaku i lekko gorzka, używana do produkcji wysokiej jakości czekolady, zawsze mieszana z innymi gatunkami kakao, ponieważ jego produkcja jest ograniczona, nasiona mają jasną skórkę i są uprawiane w Wenezueli, Ameryce Środkowej, Jawie, na Madagaskarze i na Sri Lance.
• Forastero ma trwały, wyraźny, lekko kwaśny smak, a jego fasola jest ciemna. Pierwotnie rosła w Amazonii, ale jest również uprawiana w Malezji, Nigerii, Ghanie, Indonezji i na Wybrzeżu Kości Słoniowej.
• Trinitario to bardzo udana mieszanka Criollo i Forastero, uprawiany na wyspach Trynidadu.
• Cru to najlepsze kakao, z którego produkowana jest wyśmienita czekolada oraz wina. Jest numerowane. Wśród odmian mamy: Madagaskar, który ma migdałowy aromat, Ghana o czerstwym, gorzkim smaku oraz Trinidad o aromacie kasztanowym.